Verklaring arbeidsrelatie per 1 mei 2016 verdwenen

Door de nieuwe wetgeving is de Verklaring arbeidsrelatie (VAR) per 1 mei 2016 verdwenen. Opdrachtgevers en opdrachtnemers kunnen vanaf dat moment hun arbeidsrelatie vastleggen in een overeenkomst die door de Belastingdienst is opgesteld of beoordeeld. Zo is er zekerheid over de voorgenomen arbeidsrelatie. De wijziging is onderdeel van de nieuwe Wet deregulering beoordeling arbeidsrelatie (Wet DBA). Er is een overgangsregeling voor bestaande VARs.

Beschikbare overeenkomsten

Opdrachtgever en opdrachtnemer kunnen de afspraken over hun arbeidsrelatie vastleggen in een overeenkomst. Hiervoor kan je verschillende overeenkomsten gebruiken die door de belastingdienst is opgesteld of beoordeeld. Zo heeft u vooraf al veel zekerheid dat de opdrachtgever geen loonheffingen hoeft in te houden of te betalen

Je kan door de belastingdienst overeenkomsten laten beoordelen wij helpen je hier graag bij. De Belastingdienst publiceert ook vaak nieuwe goedgekeurde voorbeeldovereenkomst.

Overgangsregeling VAR

Tot de nieuwe wet officieel ingaat, is er een overgangsregeling.

Nog geen VAR, maar wel nodig?

Vraag dan een VAR aan bij de belastingdienst. Uiteraard helpt LangeveldTotaal je hier graag bij. Dit geldt ook als je een VAR hebt, maar als je in 2016 onder andere omstandigheden of voorwaarden gaat werken. Of als je andere werkzaamheden dan je huidige werkzaamheden gaat uitvoeren. Deze VAR is geldig tot de ingangsdatum van de nieuwe wet.

Is mijn VAR nog geldig?

De VAR die je hebt gekregen voor 2014 en 2015 kan je ook in 2016 nog gebruiken. Maar alleen als je hetzelfde werk blijft doen onder dezelfde omstandigheden en voorwaarden. Anders moet je een nieuwe VAR aanvragen. Deze VAR is geldig tot de ingangsdatum van de nieuwe wet.

Soorten VAR

De Belastingdienst kijkt naar verschillende zaken om te beoordelen welke VAR u krijgt. Bijvoorbeeld hoeveel klanten je hebt, of  je zelf beslissingen neemt, aanwijzingen opvolgt en of je zelf de werkzaamheden moet verrichten. Afhankelijk van jouw situatie krijgt u één van deze 4 soorten VAR:

  • VAR-wuo: winst uit onderneming
  • VAR-dga: werkzaamheden voor een vennootschap
  • VAR-row: resultaat uit overige werkzaamheden
  • VAR-loon: inkomsten uit een dienstbetrekking

Voor meer informatie kan je altijd contact met ons opnemen